Крепост Меджиди табия

1 ЛОКАЦИЯ

Меджиди табия се намира в област Силистра, южно от град Силистра по пътя за град Шумен, като се завива наляво преди село Калипетрово, в непосредствена близост до телевизионната кула. Намира се на 429 км от столицата София. От София до Силистра има автобус от Централна автогара София три пъти на ден, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.
Крепост Меджиди табия

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОБЕКТА: Археологически обект

2 ОПИСАНИЕ

Меджиди табия е каменна крепост. Тя е единствената изцяло запазена турска крепост като интериор и екстериор на българска територия, част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската война (1853-1856) и Руско-турската война от 1877-1878 г.

3 ИСТОРИЯ

Крепостта е строена през периода 1841-1853 г. с безплатния труд на 300 принудително събрани българи. Идеята за построяването и е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке (1800-1891 г.), посетил града през 1837 г. Главните майстори са от Дряново, а каменоделците са от региона на град Силистра. Строежът на крепостта е привлякъл вниманието на султан Абдул Меджид, който през 1847 г. пристига, за да огледа строителните работи ,и тогава дава името й. Нейната основна роля е била да осигури допълнителна защита на крайдунавските градове, тъй като реката по това време е била северна граница на Османската империя. Крепостта е била завършена по времето на областния управител Саид паша в навечерието на Кримската война, която играе важна роля по време на Кримската война за защитата на Силистра от вражеските нападения. Руският цар Александър се смята за покровител на дванадесетте милиона християни под османско владичество и иска да влезе в историята като освободителя на Ерусалим. Това не се харесва обаче на старата кръстоносна нация Франция, която още не се е възстановила от руската травма от 1812 г.

За да пресече експанзията на Русия и да опази собствените си интереси в Ориента, най-вече Англия залага на турците. По-добре да се окаже малко помощ на „болника от Босфора“, вместо да се допусне царят да завладее Балканите и да стигне до Средиземно море.

Така западните сили се съюзяват с османлиите срещу „азиатския деспотизъм“. Първо през лятото на 1853 г. руснаците завладяват дунавските княжества Влахия и Молдова. Турците, разчитащи на помощ от западните сили, провокират може би руското нападение срещу турското пристанище Синоп. В последвалата морска битка турският флот е разгромен. Тогава Англия и Франция обявяват война на Русия.

Полуостров Крим се превръща в главен театър на бойните действия, тъй като там се намира най-важното руско пристанище в Черно море – Севастопол.

В сраженията около крепостта участва руският писател Лев Николаевич Толстой (1828-1910 г.). Съоръжението е активно използвано и в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 г.3, която е десета в поредицата от руско-турски войни и важна част от изострянето и решаването на Източния въпрос през 1875-1878 г.

Поводът за войната е Въстанието в Босна и Херцеговина (1875), Априлското въстание в България (1876) и Сръбско-турската война (1876). Участници са Османската империя срещу Русия, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Войната се възприема и е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от османско владичество и създаването на Третата българска държава. Подобно е отношението към нея в Румъния, Сърбия и Черна гора, които получават пълна независимост.

Крепостната стена има формата на шестоъгълник и достига на височина до 8 м. Непосредствено до нея има ров, служил едновременно за препятствие и маскировка. По време на строителството на крепостта майстори строят и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско – в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.).

4 Значение на обекта

Меджид табия е каменна крепост – форт, аванпост на крепостта Силистра

5 Информация за посетители

Крепостта е труднодостъпна за хора с увреждания. Максималният брой посетители е 30 души (деца) и 40 души (възрастни). Паркирането на входа на крепостта е разрешено за леки автомобили и автобуси. Има екскурзовод. Изнасят се беседи на турски, румънски, руски, английски и български език. Снимането е разрешено навсякъде, включително и в залите за музейна експозиция.

Обектът е отворен целогодишно без почивни дни от 8:00 до 18:00 ч.

Входни такси:

  • Възрастни – 2.00 лв.
  • Ученици – 1.00 лв.
  • Беседи с екскурзовод на български – 5.00 лв.
  • Беседи с екскурзовод на руски, английски и румънски – 10.00 лв.

6 РЕФЕРЕНТНИ И ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ

7 ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ

Обектът разполага с експозиция от оръжия от различни епохи.

Още обекти:

Художествена галерия Силистра

Художествена галерия Силистра

Художествената галерия в Силистра се намира на площад „Свобода“, град Силистра, община Силистра, област Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

Дунавски парк - Силистра

Дунавски парк – Силистра

Дунавският парк в Силистра се намира в централната част на град Силистра, община Силистра, област Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

Природонаучен музей към Биосферен парк „Сребърна“

Природонаучен музей към Биосферен парк „Сребърна“

Природонаучният музей представя богатото биоразнообразие на Биосферен парк „Сребърна” и се намира край с. Сребърна, област Силистра. Разположен е на 2 км южно от река Дунав и на 16 км западно от град Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.От гр. Силистра до с. Сребърна пътуват десет автобуса на ден по маршрут Русе-Силистра.