Римска гробница в Силистра

1 ЛОКАЦИЯ

Римската гробница в Силистра се намира в близост до Централната част на град Силистра, община Силистра, област Силистра на ул. „Седми септември” и „Бойка войвода”. Разположена е на 429 км от столицата София. От София до Силистра е наличен автобус от Централна автогара София три пъти на ден, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОБЕКТА: Археологически обект

2 ОПИСАНИЕ

Римската гробница в Силистра датира от средата на IV век. Известна е с богатата си стенописна украса (геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, господарската семейна двойка и техните слуги), които са направени вероятно от египетски или сирийски художник. Гробницата представлява еднокамерна сводеста каменна постройка с вход от изток и размери 3.3 м x 2.60 м x 2.30 м. Тя е открита през 1942 г. и днес е положена в специална защитена сграда.

3 ИСТОРИЯ

За разлика от повечето гробници от ІІІ-V век целият интериор на Силистренската гробница е покрит с живопис. На бял цокъл е разположен фриз от 11 правоъгълни полета, включени в керемиденочервена рамка. Сводестият таван е разделен на 63 квадрата с вписани в тях осмоъгълници. Всяко от тези рамкирани полета е изрисувано с най-красиви и екзотични растения и животни, а в четири от тях има изобразен младеж-ловец. Между стенните пана и тавана неизвестният художник е изрисувал гредоред, за да бъде разграничен земният свят от отвъдния.1
Върху централното пано е изобразен господарят в цял ръст, облечен като знатен римски пълководец, който държи в ръката си императорска грамота. До него е знатната му съпруга. От двете им страни са изобразени прислужници, те поднасят елементите на костюма на господаря магистрат. Сводовата живопис наподобява богато украсен килим.

Благодарение на описанията на хронистите (най-вече на Йоан Лид и Константин VII Багренородни) и изследванията на византолозите знаем достатъчно за най-висшите сановници в императорския двор както за по-ранния (IV-VII в.), така и за по-късния период (IX-X в.).

След по-внимателно вглеждане в стенописите на Силистренската гробница и по-точно в одеждите на господаря и след съпоставка с описанията на Йоан Лид и Константин Багренородни местната аристокрация действително е облечена в бледожълта туника и червена хламида, закопчана с тъмножълта (златна) фибула. Долавя се още, че това не е обикновена туника, а светла дългоръкава туника (бяла, с нюанси на златисто), украсена със сегменти от пурпурен плат в долната половина на раменете и ръкавите. Според автентични изображения и писмени източници дългоръкавата туника става елемент от облеклото на най-висшите аристократи още през IV в., а според Йоан Лид специално белите туники с пурпурни сегменти са запазени за патрициите.

Допуска се, че господарят от Силистренската гробница е от съсловието на знатните особи (ilustres). Най-вероятно около средата на IV в., подобно на други провинциални аристократи, е почетен с висока титла (патриций, магистър, сенатор, консул). Единствените указания за това се съдържат в неговия костюм и кодицила. Те са отчетливо представителни и напълно съвпадат с костюмите и регалиите на патрициите, сенаторите и най-висшите магистрати от ранновизантийската епоха. Коланът и червеникавата хламида са с ясно указание, че той принадлежи към висшата военна аристокрация. Доверявайки се на описанията на древните автори (Йоан Лид и Константин Багренородни) и анализите на А. Беляев (според него за патрициите са характерни белите дългоръкави туники и хламидите с цвят на сухо вино червеникаво-кафяви и пурпурни таблони), то господарят от Силистренската гробница вероятно е бил патриций – военно лице.
Възможно е в изобразения четири пъти върху тавана млад ловец да е закодиран образът на господаря като юноша. В този смисъл, след като горе е представено аристократичното му хоби приживе, то защо върху долния регистър да не се възпроизведе най-голямото му достижение в земното му битие – инвеститурата, парадния костюм и регалии на най-висш сановник (по-скоро патриций, отколкото магистър, консул или стратег), получени от самия император в Константинопол.2

Украсата на тавана сякаш иска да ни пренесе в мечтания от всички хора извънземен свят. Между стенните пана и тавана неизвестният художник е изрисувал гредоред, навярно за да бъде разграничен земният свят от отвъдния. Този световен шедьовър на изкуството се датира малко след управлението на Константин Велики (306-337), вероятно при неговите синове – наследници

4 Значение на обекта

Силистренската гробница е уникална с това, че за разлика от други гробници, всичките й стени и таванът са изцяло изрисувани. Те сред най-известните, най-проучваните и най-дискутираните паметници на късноантичното изкуство в България и на Балканите Същевременно е най-известният в страната и чужбина античен паметник на Дуросторум-Силистра. Смята се за емблематично творение на късноантичната цивилизация от средата на ІV в. и е включена във всички енциклопедии и монографии, посветени на късноантичното изкуство. Затова е включена в списъка на паметниците на културата с национално значение

5 Информация за посетители

Римската гробница може да се посети с предварителна уговорка на тел.: 086/822 154 и 086/822 075. Цената на входната такса е 10.00 лв. Не е достъпна за хора с увреждания. Паркирането в околните улици е разрешено. Няма аудио гид. Снимането вътре в гробницата е забранено.

6 РЕФЕРЕНТНИ И ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ

  • Д. Димитров, М. Чичикова. Късноантичната гробница при Силистра. София 1986.
  • Г. Атанасов. Римската гробница в Дуросторум-Силистра. Силистра, 2005
  • G. Atanasov. Late Antique Tomb in Durostorum-Silistra and its Master. – Pontica, 40, 2007, p. 447-468
  •  The Roman Tomb in Durostorum – Silistra). Silistra, 2012.

Още обекти:

Художествена галерия Силистра

Художествена галерия Силистра

Художествената галерия в Силистра се намира на площад „Свобода“, град Силистра, община Силистра, област Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

Дунавски парк - Силистра

Дунавски парк – Силистра

Дунавският парк в Силистра се намира в централната част на град Силистра, община Силистра, област Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

Природонаучен музей към Биосферен парк „Сребърна“

Природонаучен музей към Биосферен парк „Сребърна“

Природонаучният музей представя богатото биоразнообразие на Биосферен парк „Сребърна” и се намира край с. Сребърна, област Силистра. Разположен е на 2 км южно от река Дунав и на 16 км западно от град Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.От гр. Силистра до с. Сребърна пътуват десет автобуса на ден по маршрут Русе-Силистра.