Катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“

1 ЛОКАЦИЯ

Катедралният храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ се намира в град Силистра в община Силистра, област Силистра. Намира се на 418 км от столицата София. От София до Силистра има автобус от Централна автогара София три пъти на ден, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.
Катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОБЕКТА: Религиозен паметник

2 ОПИСАНИЕ

Храмът „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра е построен след Кримската война от майстори от водещата за този период Дряновска архитектурна школа. Стенописите са дело на известния български художник проф. Кожухаров.

3 ИСТОРИЯ

Храмът е построен на мястото на гръцката църква „Св. Георги“ от 1810 г., която била ниска и вкопана в земята. Събирането на средства за българска църква започнало през 1859 г. След сблъсъци между българи и гърци в 1860 г. е издигнат днес съществуващият храм, чийто строител е майстор Стойко от Дряново. При църквата е имало малко училище, в което е преподавал Сава Доброплодни.

Сградата е трикорабна с малък притвор и една апсида. Стените са каменни, а покритието – дървено. Средният кораб е много широк. Таваните над трите кораба са равни, като таванът над средния кораб е издигнат върху висок холкел. В средата му има розетка със стилизирано слънце. Емпорията е обширна, а олтарът е издигнат с няколко стъпала над пода на наоса. Иконостасът е дърворезбен, дело на майстори от Дебърската школа. Голяма част от иконите в храма са руски, рисувани след Освобождението.

Външната архитектура на църквата е характерна с декоративната украса на западната фасада, завършваща с фронтон, нагънат като панделка. Аркатурен фриз опасва цялото тяло на църквата. В детайлите и начина на разполагане на украсата се чувстват руски влияния.

В двора на църквата е издигната самостоятелна камбанария след Освобождението.

Стенописите са дело на проф. Кожухаров – български стенописец и сценограф. Негово дело са стенописите в читалищния салон на село Кунино, катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора, стенописите на храма „Свети Николай Чудотворец“ във Варна, „Св. Йоан Рилски“ в Търговище и „Св. Петка“ в Русе. Стилистиката при изписването е под влияние на Италианския ренесанс и Европейския сецесион.

Доростолската митрополия е сред първите епархии в българските земи, формирана е около 390 г. Нейният епархийски център е Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър. Неин първи епископ е Авксентий, ученик на епископ Вулфила, а дръстърският епископ Дамян става пръв български патриарх, светителствал цели 44 години, от 927 до 971 г. Доростол е древна архиепископска и митрополитска катедра. През 1871 г . българският църковно-народен събор в Цариград съединява Силистренската митрополия и Червенската епископия в една – Доростоло-Червенска епархия.

В памет на двайсет и един светци мъченици, пролели кръвта си за вярата в този район, на 9 и 10 юли 2016 г. е насрочен първият Събор на Светите Доростолски мъченици. На него присъстват Българският патриарх Неофит и членовете на Светия синод. Поканени са представители на поместни православни църкви. С благословията на Доростолския митрополит Амвросий е съставена специална Съборна служба на Доростолските мъченици.

Идеята за празника Събор на Светите Доростолски мъченици е на Митрополията и е утвърдена с решение на Светия синод. Подготвена е специална служба, изработена е икона. На празника през 2016 г. са присъствали членове на Светия синод, представители на поместни православни църкви в съседни държави. В Силистра е гостувал и хорът на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Изписана е специална икона, изобразяваща 21 Доростолски мъченици, съставена е служба и канон на Доростолските мъченици от йеродякон Юстин, брат от Зографския манастир в Света гора, Атон.

През 2001 г. катедралният храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ е канонично възстановен. Същата година по време на посещението си в България папа Йоан-Павел II дарява на християнската общност в Силистра част от свещените реликви на Св. Дасий. Мощите (кости от дясното рамо) са положени в мраморна кутия-саркофаг, който се съхранява в храма „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“. Това са единствените открити досега автентични мощи на светец-мъченик от раннохристиянски времена, чието име се знае. Тук между 303 и 307 г. намират мъченическата си смърт 12 светци. Свети Дасий е един от тях. Изповядвал християнството и отказал да участва в езическите празненства в града, за което бил подложен на мъчения и обезглавен.

През 2013 г. куполът на камбанарията на храма „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ има златен блясък от направено дарение на арендатори на църковни земи. С доставена от Украйна позлатена ламарина е направено ново покритие на камбанарията. В храма са доставени и нови свещници с аспирационни уредби, за да се предпазят от увреждане иконите. Оттогава датира и идея за закупуване на електронни камбани с 60 мелодии.

През 2014 г. с дарения е направен основен ремонт на храма. При извършването му зад олтарната част бяха открити човешки останки, за които се предполага, че са на мъченици за християнската вяра.

4 Значение на обекта

Обектът е част от Доростолската митрополия, която е сред първите епархии в българските земи

5 Информация за посетители

Храмът е отворен всеки ден от 7.00 до 19.00 ч. Входът е безплатен и няма специален екскурзовод. Някои от свещениците в храма са запознати с историята му. Снимането е разрешено. Храмът няма специален паркинг, но паркирането в близост до входа е разрешено. Обектът е достъпен за хора с увреждания.

Контакти
Тел.: 086 822 044

Още обекти:

Художествена галерия Силистра

Художествена галерия Силистра

Художествената галерия в Силистра се намира на площад „Свобода“, град Силистра, община Силистра, област Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

Дунавски парк - Силистра

Дунавски парк – Силистра

Дунавският парк в Силистра се намира в централната част на град Силистра, община Силистра, област Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

Природонаучен музей към Биосферен парк „Сребърна“

Природонаучен музей към Биосферен парк „Сребърна“

Природонаучният музей представя богатото биоразнообразие на Биосферен парк „Сребърна” и се намира край с. Сребърна, област Силистра. Разположен е на 2 км южно от река Дунав и на 16 км западно от град Силистра. Градът е на разстояние 429 км от столицата София. От София до Силистра има три пъти на ден автобус от Централна автогара София, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.От гр. Силистра до с. Сребърна пътуват десет автобуса на ден по маршрут Русе-Силистра.