Катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ – Tourism Silistra Calarasi
Hit Enter to search or Esc key to close

ОБЕКТ

Катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“

ЛОКАЦИЯ (МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ)

Катедралният храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ се намира в град Силистра в община Силистра, област Силистра. Намира се на 418 км от столицата София. От София до Силистра има автобус от Централна автогара София три пъти на ден, както и влак също три пъти на ден от Централна жп гара София.

ОПИСАНИЕ

Храмът „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра е построен след Кримската война от майстори от водещата за този период Дряновска архитектурна школа. Стенописите са дело на известния български художник проф. Кожухаров.

ИСТОРИЯ

Храмът е построен на мястото на гръцката църква „Св. Георги“ от 1810 г., която била ниска и вкопана в земята. Събирането на средства за българска църква започнало през 1859 г. След сблъсъци между българи и гърци в 1860 г. е издигнат днес съществуващият храм, чийто строител е майстор Стойко от Дряново. При църквата е имало малко училище, в което е преподавал Сава Доброплодни.

Сградата е трикорабна с малък притвор и една апсида. Стените са каменни, а покритието – дървено. Средният кораб е много широк. Таваните над трите кораба са равни, като таванът над средния кораб е издигнат върху висок холкел. В средата му има розетка със стилизирано слънце. Емпорията е обширна, а олтарът е издигнат с няколко стъпала над пода на наоса. Иконостасът е дърворезбен, дело на майстори от Дебърската школа. Голяма част от иконите в храма са руски, рисувани след Освобождението.

Външната архитектура на църквата е характерна с декоративната украса на западната фасада, завършваща с фронтон, нагънат като панделка. Аркатурен фриз опасва цялото тяло на църквата. В детайлите и начина на разполагане на украсата се чувстват руски влияния.

В двора на църквата е издигната самостоятелна камбанария след Освобождението.1

Стенописите са дело на проф. Кожухаров – български стенописец и сценограф. 

Негово дело са стенописите в читалищния салон на село Кунино, катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора, стенописите на храма „Свети Николай Чудотворец“ във Варна, „Св. Йоан Рилски“ в Търговище и „Св. Петка“ в Русе. Стилистиката при изписването е под влияние на Италианския ренесанс и Европейския сецесион.

Доростолската митрополия е сред първите епархии в българските земи, формирана е около 390 г. Нейният епархийски център е Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър. Неин първи епископ е Авксентий, ученик на епископ Вулфила, а дръстърският епископ Дамян става пръв български патриарх, светителствал цели 44 години, от 927 до 971 г.2 Доростол е древна архиепископска и митрополитска катедра. През 1871 г . българският църковно-народен събор в Цариград съединява Силистренската митрополия и Червенската епископия в една – Доростоло-Червенска епархия.3

В памет на двайсет и един светци мъченици, пролели кръвта си за вярата в този район, на 9 и 10 юли 2016 г. е насрочен първият Събор на Светите Доростолски мъченици. На него присъстват Българският патриарх Неофит и членовете на Светия синод. Поканени са представители на поместни православни църкви. С благословията на Доростолския митрополит Амвросий е съставена специална Съборна служба на Доростолските мъченици.4

Идеята за празника Събор на Светите Доростолски мъченици е на Митрополията и е утвърдена с решение на Светия синод. Подготвена е специална служба, изработена е икона. На празника през 2016 г. са присъствали членове на Светия синод, представители на поместни православни църкви в съседни държави. В Силистра е гостувал и хорът на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.5 Изписана е специална икона, изобразяваща 21 Доростолски мъченици, съставена е служба и канон на Доростолските мъченици от йеродякон Юстин, брат от Зографския манастир в Света гора, Атон.6

През 2001 г. катедралният храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ е канонично възстановен. Същата година по време на посещението си в България папа Йоан-Павел II дарява на християнската общност в Силистра част от свещените реликви на Св. Дасий. Мощите (кости от дясното рамо) са положени в мраморна кутия-саркофаг, който се съхранява в храма „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“. Това са единствените открити досега автентични мощи на светец-мъченик от раннохристиянски времена, чието име се знае.7 Тук между 303 и 307 г. намират мъченическата си смърт 12 светци. Свети Дасий е един от тях. Изповядвал християнството и отказал да участва в езическите празненства в града, за което бил подложен на мъчения и обезглавен.

През 2013 г. куполът на камбанарията на храма „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ има златен блясък от направено дарение на арендатори на църковни земи. С доставена от Украйна позлатена ламарина е направено ново покритие на камбанарията. В храма са доставени и нови свещници с аспирационни уредби, за да се предпазят от увреждане иконите. Оттогава датира и идея за закупуване на електронни камбани с 60 мелодии.8

През 2014 г. с дарения е направен основен ремонт на храма. При извършването му зад олтарната част бяха открити човешки останки, за които се предполага, че са на мъченици за християнската вяра.9

ЗНАЧЕНИЕ НА ОБЕКТА

Обектът е част от Доростолската митрополия, която е сред първите епархии в българските земи.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

Храмът е отворен всеки ден от 7.00 до 19.00 ч.

Входът е безплатен и няма специален екскурзовод. Някои от свещениците в храма са запознати с историята му. Снимането е разрешено. Храмът няма специален паркинг, но паркирането в близост до входа е разрешено. Обектът е достъпен за хора с увреждания.

Контакти

Тел.: 086 822 044

РЕФЕРЕНТНИ И ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ

ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОБЕКТА

Религиозен паметник